Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Συνέντευξη του Εκτελεστικού Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, Χρύση Παντελίδη, για την περίοδο 2000-2005, στο πλαίσιο του Αφιερώματος της Καθημερινής "60 Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας".

30/11/2020

(Δημοσιογράφος: Απόστολος Κουρουπάκης) «Η τουρκική πλευρά ροκάνιζε τον χρόνο με στόχο να μείνει άλυτο το Κυπριακό μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές του 2008, προσδοκώντας ότι θα φύγει ο Τάσσος ...
Περισσότερα

Η επιτυχία της ένταξης στην Ευρωπαική Ένωση (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

03/05/2020

Μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από 16 χρόνια και πιο συγκεκριμένα, την 1η Μαΐου 2004, σηματοδοτεί, δικαιολογημένα, ένα κορυφαίο σταθμό ...
Περισσότερα

Η ευγνωμοσύνη της Κύπρου στην Ελλάδα για την ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση, σαν σήμερα το 2004 (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

01/05/2020

Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση, σαν σήμερα το 2004, είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη επιτυχία του κυπριακού λαού, μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους το 1960 και ...
Περισσότερα

Η παταγώδης αποτυχία των λεγόμενων «Προέδρων λύσης» - Άρθρο του Χρύση Παντελίδη

Την περασμένη Τρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε μέσω της δημοσιογραφικής διάσκεψής του, να δικαιολογήσει τη σύγχυση που προκάλεσε πρόσφατα με την εισήγησή του για αποκεντρωμένη ή «χαλαρή» ομοσπονδία και να καθησυχάσει τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, τόσο όσων διαφωνούμε με την πολιτική του εδώ και πολλά χρόνια, όσο και πολλών από αυτούς που στήριζαν την πολιτική του μέχρι πολύ πρόσφατα.


Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύγχυσε ακόμα περισσότερο τους πολίτες, έδειξε να μην είναι καθόλου προετοιμασμένος για όσα προτείνει και ενίσχυσε την πολιτική αναξιοπιστία του, αμφισβητώντας ή καταρρίπτοντας παραμέτρους που ο ίδιος υποστήριζε μέχρι πρόσφατα.


Η σύγχυση καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον, με ευθύνη του Προέδρου Αναστασιάδη, κυκλοφορούν εντεινόμενες οι φήμες για παρασκηνιακές συζητήσεις περί Συνομοσπονδίας και δύο κρατών, επιλογές εγκληματικές για το μέλλον του τόπου, πολύ χειρότερες και από αυτό ακόμα το απαράδεκτο status quo.  


Επιπρόσθετα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ομολόγησε, την περασμένη Τρίτη, την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής του και συνάμα την αποτυχία της "σχολής σκέψης" την οποία υπηρέτησαν ο Γιώργος Βασιλείου, ο Γλαύκος Κληρίδης, ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο ίδιος, δηλαδή, οι Πρόεδροι Δημοκρατίας, οι οποίοι χειρίζονται το Κυπριακό τα 25 από τα τελευταία 30 χρόνια.


Είναι η «σχολή σκέψης», η οποία θεωρεί πως οι συνεχείς υποχωρήσεις θα ενθαρρύνουν την τουρκική πλευρά να προχωρήσει και αυτή σε υποχωρήσεις, η «σχολή σκέψης», η οποία θεωρεί ότι η διεκδίκηση είναι μαξιμαλισμός, η «σχολή σκέψης» που στο βωμό του λεγόμενου «καλού κλίματος» θυσίασε διαχρονικές θέσεις και πρακτικές της Κυπριακές Δημοκρατίας και της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Κυρίως όμως, είναι η «σχολή σκέψης», η οποία δίχασε τους Ελληνοκύπριους ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν λύση και σε αυτούς που, τάχατες, «δεν θέλουν λύση», επιρρίπτοντας παράλληλα την ευθύνη για τη μη-λύση του Κυπριακού στο λεγόμενο «απορριπτισμό» των δεύτερων.


Ό,τι και να λένε όμως, γεγονός παραμένει ότι η «σχολή σκέψης» τους, η αποτυχημένη «σχολή σκέψης» τους, χειρίζεται εν λευκώ το Κυπριακό τα 25 από τα τελευταία 30 χρόνια. Και ότι για την αποτυχία της πολιτικής τους, ευθύνεται μόνο η πολιτική τους. Και, εν πάση περιπτώσει, δεν ευθυνόμαστε εμείς που διαφωνούμε.


Πού όμως μας οδήγησε η δική τους πολιτική; Επιγραμματικά, μετά από τους τέσσερεις «Προέδρους Λύσης», των 25 εκ των τελευταίων 30 χρόνων:


Ø  Δεν κάμφθηκε ούτε κατ’ ελάχιστο η τουρκική αδιαλλαξία, που είναι και η μόνη αιτία μη-λύσης του Κυπριακού.

Ø  Ενεθάρρυνε, ανέχτηκε ή επέτρεψε, την αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του Μουσταφά Ακιντζί, η αναβάθμιση άγγιξε τα όρια της «αγιοποίησης».

Ø  Ανέχτηκε ή επέτρεψε την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο βωμό μιας επιπόλαιης και χαζοχαρούμενης πρακτικής ελιτίστικης επαναπροσέγγισης.

Ø  Δεν απέτρεψε ή ενεθάρρυνε την απενοχοποίηση της Τουρκίας και την εξίσωσή της με την Ελλάδα, με τον ισοπεδωτικό χαρακτηρισμό «μητέρες πατρίδες» ή εγγυήτριες δυνάμεις.

Ø  Οδήγησε ή δεν απέτρεψε τις χειρότερες Εκθέσεις Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ø  Οδήγησε στο Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο  ουσιαστικά "κλειδώνει" σειρά επικίνδυνων υποχωρήσεων της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και των ηγετών της εν λόγω «σχολής» στις εσωτερικές πτυχές και, παράλληλα, είναι απολύτως ανεπαρκές ή αρνητικό στο θέμα της αποχώρησης του τουρκικού στρατού και της κατάργησης των εγγυήσεων, ενώ, περιέχει και τον όρο της «ενδιάμεσης συμφωνίας», ο οποίος ουδέποτε έγινε δεκτός από την πλευρά μας.

Ø  Παραβίασε ή περιφρόνησε διαχρονικές θέσεις της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, καθώς και ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Ø  Καθιέρωσε πρακτικές μυστικής διπλωματίας, «συσκότισης», αδιαφάνειας και επιλεκτικών διαρροών, με μοναδικό στόχο την επικοινωνιακή και μόνο, διαχείριση του Κυπριακού.


Με δεδομένη αυτή την αποτυχία, δεν επιτρέπεται, ούτε η συνέχιση αυτής της πολιτικής, αλλά ούτε και η διολίσθηση σε ακόμα πιο καταστροφικές επιλογές, όπως η Συνομοσπονδία και τα δύο κράτη.


Η λανθασμένη πολιτική των «Προέδρων λύσης», δεν μπορεί να διορθωθεί με ακόμα μεγαλύτερα λάθη.


Γι’ αυτό και εμείς επιμένουμε στην ανάγκη πραγματικής ενότητας και συλλογικής αξιολόγησης της κατάστασης, με στόχο την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ρόλο και την κυριαρχία της και θα επιδιώκει τη δημιουργία πολιτικού κόστους στην Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία, ώστε να κάνουν τις υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί μια σωστή και λειτουργική λύση.

 

Φιλελεύθερος, 11 Νοεμβρίου 2018

 

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Δεκεμβρίου 2020
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live

Δημιούργημα της: Dynamic Works |

Με την ισχύ του: EasyConsole CMS